
Murano ve Burano Adası | Venedik'in Cam ve Dantel Adaları
Venedik'e gelip de 2 günden fazla konaklayacaksanız mutlaka gitmeniz gereken iki ada var, Murano Adası ve Burano Adası. Biri dantelleriyle, diğeri cam işleriyle meşhur olan iki ada.
Murano ve Burano Adası
Adaların Venedik'e uzaklığı yaklaşık 45 dakika. Buraya ulaşım da kolay, deniz otobüslerini kullanarak günübirlik gidip dönebilirsiniz. Deniz otobüslerine tek kullanım için 7 euro; 1-2-3 günlük sınırsız kullanım için ise 20 – 30 – 35 euro gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor. Bu iki ada için 1 tam günün fazla fazla yeteceğini düşünüyor ve yola çıkıyoruz.
Vaporetto ile 45 dakikalık deniz yolculuğu sonrasında Venedik'tekinden çok farklı bir manzarayla karşılaşmayacaksınız. Her iki adada da rengarenk minik evler, deniz ve kayıklar sizi bekliyor olacak. Pencerelerinde çamaşır asılı pembe, sarı, mavi evler cıvıl cıvıl bir görüntü ortaya çıkarıyor. Kabul etmek gerekiyor, Murano Adası taşları, camları ve boncuklarıyla ünlü olduğundan daha fazla aşinayız ama Burano adası çok daha renkli.

Burano Adası
Murano Adası cam işçiliğinin merkezi. 1200'lü yılların sonunda cam yapımının şehir içerisinde yangın çıkmasına neden olacağından, bu işin tehlikeli olduğu düşünülüp cam işiyle uğraşan herkesin Murano Adasına gitmesi istenmiş. Bir başka inanışa göre de cam ve ayna yapımı herkes tarafından bilinmediği için, Venedik'liler bu maharetlerini yabancılardan sakınmak ve saklamak için cam ustalarını bir adada toplamış. Ne bu adaya girişe, ne de girenlerin çıkışına izin verilmiş. Herkesten izole bir şekilde kendini işine veren Murano'lular zaman içerisinde bu dalda epey ilerlemiş ve dünyanın en iyi cam ustalarını yetiştirmiş. O yüzden Murano'ya gelindiğinde yapılacak en güzel şey cam atölyelerini ziyaret etmek ve cam yapımını canlı izleme fırsatını değerlendirmek. Cam atölyelerinden vakit kalırsa bir de cam müzesi olan Museo del Vetro'ya uğranabilir. Müzeye giriş ücreti 13 euro, müze kartı olanlara ise 10 euro. Müzenin sitesini inceleyebilirsiniz, buraya tık.
Cam atölyelerini gezerken duyacağınız kelimelerden biri "fiyasko". Camı üflerken hata yapıldığında, camda defo oluştuğu zaman bu defolu ürüne fiyasko derlemiş. Venedik'e gelip giden Türk tüccarlar sayesinde de bu kelime dilimize girmiş. Alışveriş yaparken bu kelimeye dikkat! Murano'dan sonra 20 dakikalık yolculukla ulaşacağınız diğer ada Burano ise dantelin merkezi.
Murano'dan sonra Burano'ya geçiyoruz...
Burano'ya vardığımızda Venedik'tekinden farklı olarak her evin önünde veya camlarında çamaşır asılı olduğunu görüyoruz. Bu görüntü adaya daha samimi bir hava katıyor. Bir de adaya renk katan minik binalar var tabii. Yani adaya ilk adım attığınızda, dantelden önce cıvıl cıvıl evler ve çevre düzenlemesi sizi etkisi altına alıyor. Belediye burada evlerin bakımlı, çevrenin temiz olması konusunda inanılmaz hassas. Öyle ki, evini bakımsız bırakanlar uyarılıyor. 3 bin kişilik adanın nüfusu genel olarak yaşlı, bu nedenle şehirde bir dinginlik ve yavaşlık var. Hem çevrenin temizliği ve güzelliği, hem de yaşlı teyze ve amcaların dinginliği birleşince ortaya inanılmaz huzurlu bir ambiyans çıkıyor. Burano'da her binanın farklı renkte olması ise bir rivayete göre sarhoş olan balıkçıların evlerini rahatlıkla bulması içinmiş ve yapıların renklerini değiştirmek için bile belediyeden izin alınması gerekiyormuş.
Burano adasında dolamaya benzer özel bir dokuma yöntemi kullanılarak dantel ve ev eşyaları yapılıyor. Eğer tığ, örgü işlerinden hoşlanıyorsanız Burano’da ondan bol bir şey yok. Dantel yapımının öğretildiği bir okulları bile var. Her ailede en az bir kişinin dantel ustası olduğu söyleniyor. Dantelden ev eşyaları, şemsiyeler, kıyafetler, her şey burada bulunuyor. İlginizi çekerse bir de dantel müzesi var. Museo del Merletto, yani dantel müzesi meraklıları tarafından görülmeye değer. Dantel Müzesi'nin giriş ücreti 5 euro ama müze kartı aldıysanız ücretsiz. Pazartesileri, 25 Aralık, 1 Ocak ve 1 Mayıs'ta ise kapalı.
Ayrıntılı bilgi için müzenin sitesini ziyaret edebilirsiniz, buraya tık.
Ecem Hepçiçekli
https://www.instagram.com/ecemhep
Bilgi Üniversitesi, Medya ve İletişim Sistemleri bölümünden mezunum. Öğrencilik yıllarımda haber muhabiri olarak başladığım kariyerime farklı bir yön verip gazetecilikten dijital pazarlama sektörüne geçiş yaptım ve SEO alanında uzmanlaştım. Vakit yaratabildikçe seyahat edip hem Valizim hem de Hürriyet Seyahat için içerik üretiyorum. Instagram hesabım @ecemhep 'i takip edebilirsiniz!
Dahası:
Etiketler:
Yorumlar: (0)
Bir Yorum Yazın:
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir